Nyheter från USA!

Nu har flera nya viner kommit in i lager från USA! Om du är nyfiken så kan du läsa här eller kontakta oss, så berättar vi mer.

MORLET FAMILY VINEYARDS

Morlet exempelbildLuc Morlet är född och uppvuxen i Champagne och har arbetat som vinmakare i både Bourgogne och i Bordeaux. Han flyttade till USA för 14 år sedan för att kunna vara med sin amerikanska fru Jodie och började arbeta som assisterade vinmakare på Newton under John Kongsgaard. Hans nästa anhalt var som vinmakare på Peter Michael. Han har nyligen köpt en egen egendom på 12 acre där 7 idag är planterade med druvor.

Luc plockar alla sina druvor på natten.  Vid sorteringsbordet är han alltid siste man, så att han kan plocka bort de druvor som de andra 10 vid sorteringsbordet missat. Det är förmodligen ganska logiskt att Luc beskriver sitt vinmakande som att han använder metoder från gamla världen och applicerar dem i Kalifornien. Logotypen till Lucs viner kommer från den franska 1800-tals konstnären Mathurin Moreau´s skulptur som han kallar L´Harmonie. Lucs barn har fottrampat druvorna till merparten av vinerna. Alla hans viner är vildjästa, oklarade och ofiltrerade.

 

Ma Douce Chardonnay 2014

Druvorna kommer från en vingård nära Marcassin, som är planterad på en jordmån som i USA kallas för Goldridge. Vingården heter Nobles. Den är planterad med den gamla Wente klonen och den ligger på 430 meters höjd. Alla Lucs Chardonnayer är gjorda på Wente klonen. Vinet har en smak av päron, hasselnötter, vit persika och ananas. Skördeuttagen var låga detta år för Luc och vinet har även en mineralsälta som säkert kommer från närheten till Stilla havet. Pris 659 ex moms.

 

Ma Princess Chardonnay 2014

Kommer från en vingård långt ute vid kusten i Russian River. Döpt efter Lucs dotter Claire. Mer strukturerad än Ma Douce med smaker av honung, mandarin, citrus och aprikos. Pris 699 ex moms.

 

Coteaux De Noble Pinot Noir 2014

Alla Lucs Pinot Noir viner kommer från Fort Ross-See View området nära kusten i Sonoma. Enligt Parker smakar detta vin likt en Richebourg från en känd fransk producent. Klonmaterialet är en likaledes känd Samsonite klon. En rik smak av hallon och rabarber har detta vin. Alla druvor är avstjälkade. Pris 729 ex moms.

 

En Famille Pinot Noir 2014

Druvorna kommer från samma vingård som Coteaux Nobles men från en del som ligger på högre höjd. Vinet lagras på nya stora ekfat och är mer strukturerat med lite mörkare frukt. Hallon, exotiska kryddor, vilda blommor och choklad. Pris 799 ex moms.

 

Joli Coeur Pinot Noir 2014

Ett urval av de bästa faten. Mer av allt, mörkare frukt, mera tanniner, mera mineraler, tightare och mera muskler. Men också superbt polerat. Vi har detta år lyckats lägga vantarna på några lådor av vinet. Pris 869 ex moms.

MARTINELLI

Martinelli exempelbild

 

 

 

 

 

 

 

 

Familjen Martinelli har odlat druvor i Russian River Valley sedan 1887. Guiseppi Martinelli och Louisa Vellutini utvandrade från Toscana 19 och 16 år gamla och letade efter en plats i Kalifornien för att starta ett vineri. Guiseppi hade gjort vin i Italien och den första vingården han plnaterade var Jackass Hill. Helen Turley var tidigare vinmakare innan hon koncentrerade sig helt på sitt Marcassin. Sedan några år tillbaka är Erin Green konsulterande vinmakare. Hon var tidigare assistent till Helen Turley på Marcassin.

 

Bella Vigna Pinot Noir 2015

Martinellis stora tillgång har alltid varit deras fantastiska vingårdar i Sonoma. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna Moonshine, Zio Tony, Bondi, Blue Slide Ridge och Lolita. Vingårdarna är tätt planterade och ger ett lågt skördeuttag. Bären jäser hela. Allt är vildjäst. Vinet har en rökig doft och smakmässigt finns det mycket plommon, körsbär, jordgubbar, peppar och kryddor. Pris 385 ex moms.

KONGSGAARD

Kongsgaard exempelbild 2John Kongsgaards filosofi om vinmakande är att låta naturen ha sin gång. Det betyder att han skördar frukt från vinstockar som ger lågt skördeuttag, plockar mogen frukt och använder bara vildjäst. Inget vin filtreras eller klaras. Han var tidigare vinmakare på Newton och hans egen första årgång var 1996. Hans vineri ligger allra högst uppe på Atlas Peak.

 

Chardonnay 2015

Ingen mänsklig inblandning mer är ”battonage” en gång i veckan. Vinet har fatjästs och legat 20 månader på 80% nya franska ekfat. Johns Chardonnay viner ligger länge på fat, för att han vill få fram mineraliteten i vinet. Han vill att frukten skall ta plats i baksätet. En ovanligare blend av vingårdar detta år med mera Hudson än vanligt, 2/3 Hudson och 1/ 3 Hyde. De delar av vingårdarna som John köper sin frukt ifrån är planterad med den gamla Wente klonen. Från Hudson får vinet sin smak av persikor och mandel och sin rikedom. Från Hydes vingård kommer mineraliteten, vita blommor och kanderade citronskal. Parker ger 96–98 poäng och kallar det för Johns Batard-Montrachet från Napa. Pris 899 ex moms.

 

The Judge 2015

Varje år gör John några fat av detta vin där all frukt kommer från hans Stone Crest vingård i Coombsville, som planterades 1975 med den gamla Wente klonen. Vinet är en hyllning till Johns numera avlidne pappa som en gång var domare i Napa. Vinet har legat på 100 % ny ek och brukar ligga två år på sin jästfällning. Det har en doft av kanderade äpplen, mogna citrusfrukter, mineraler och kryddor. I smaken finner man massor med mineral, mixat med subtila toner av hasselnötter, citrusolja och marmelad. Parker skriver : “The 2015 Chardonnay The Judge may well be one of the all-time greatest Chardonnays ever made in California”. Parker ger vinet 98–100 poäng. Pris 1699 ex moms.

 

SEA SMOKE

Sea Smoke exempelbildSea Smoke ligger i Santa Rita Hills som ligger ca 1 timmes bilväg norr om Santa Barbara. Vingården planterades 1999. Den har fått sitt namn efter dimman som rullar in från stilla havet. Den ligger på en södersluttning högt över Santa Ynez floden. Filosofin här är att vingården är lika med vinet. Man kan nog aldrig förväxla deras viner med Bourgogne, även om de under senare år har blivit elegantare. Sea Smoke började med biodynamisk odling 2005 och är nu certifierade.

 

Southing 2015

Vinet har legat 16 månader på 45% ny fransk ek. Southing har en smak av apelsinzest, blåbär, viol och en doft av rosor. Dekantera gärna. Vinet passar till vilda fåglar t.ex ripa eller lardospäckad tjäder. Hjortfilé med trumpetsvamp. Rådjurssadel med grädd- och parmesan gratinerad svartkål eller souvas med klassiska tillbehör. Pris 489 ex moms.

 

Ten Pinot Noir 2015

Vingården är planterad med 10 kloner av Pinot Noir. Därav namnet på vinet. Ten är deras supercuvée. 60% av vinet har legat 16 månader på ny fransk ek. Ten har alltid en smak av apelsinzest och en doft av rosor. Pris 639 ex moms.