Nyheter från Felton Road på Systembolaget

Nya årgången av Felton Road finns nu på Systembolaget

Felton Road ElmsFelton Road Bannockburn Pinot Noir 2016

 

Vinmakandet är minimalistiskt. Druvjuicen går ned i jäskaren via gravitation och pumpas inte. Bären jäses hela och detta år med 25 % stjälkar. Blair vill ha lite stjälkar i vinerna då han annars tycker att frukt från Central Otago blir för enkel i sin smak. Runt 25 % ny fransk ek som fått torka i 3 år. Det senare minskar smaken av ny ek. Vinet har legat 13 månader på eken. 2016 var ett El Nino år med en liten och tidig skörd. Kvaliteten är fantastisk. En traditionellt kryddig doft med rosor och viol. Vinet är kryddigt med mogna jordgubbar, mörka körsbär, kryddor och hallon. Anders Melldén ger vinet sex prickar i Svenska dagbladet och rekommenderar det till majskyckling med ugnsbakade rödbetor.

 

Felton Road Bannockburn Chardonnay 2016

 

Druvorna kommer från två av Felton Roads fyra vingårdar; nänligen Elms och Cornish Point. Druvorna skördades i slutet av mars tills i början på april. Man har pressat hela klasar och vinet är fatjäst i merparten äldre fransk ek. Vinet har genomgått en naturlig och långsam malolaktisk jäsning. Det har legat 12 månader på sin jästfällning. Blair är försiktig med battonagen eftersom han inte vill göra en fet Chardonnay. Han vill ha citrus och mineralkaraktär på vinet. Smakmässigt stenfrukter, citrus, mandel och massor med mineraler. Ett vin som vinjournalisten Karl-Axel Svensson anser kan mäta sig med många av de mest kraftfulla i Bourgogne.

 

Felton Road Cornish Point Pinot Noir 2016

 

Vingården har fått sitt namn från de Corniska guldgrävarna som kom från Cornwall i England och som lämnade området i slutet av 1800-talet. I mitten av 1900-talet planterade man här en aprikosodling. År 2000 planterade man vin här. Cornish Point vingården är alltid den första att mogna och man känner igen den på en rejäl tanninstruktur som lovar gott för lagring. Den är unik genom att som halvö vara omgärdad av vatten. Vinet är traditionellt exotiskt med mörk frukt, kryddor, plommon, blåbär, tryffel, viol, kanel, choklad och ceder.  Den är alltid lättare att dricka som ung än Calvert. Jordmånen är klassad som Manuherikia dvs. djup, sandig lera. 2016 har legat 13 månader på 25 % ny fransk ek och 30 % har jäst med sina stjälkar.