Nyheter i Februari från Divine på Systembolaget

Flera nya viner från Divine finns nu i Systembolagets butiker

Craggy Range Te Muna Pinot Noir 2018

Finstämd ljuvlig doft av hallon, röda körsbär, vinbär, örtighet, florsockerpudrad kryddig fluffig kaka och lyxiga fat. Doften och smaken går hand i hand. Körsbär, röda vinbär, örter och en fint orientaliskt nejlike- och apelsininslag kompletterar de fina fattonerna. Passar till finstämda klassiska rätter som anka i apelsinsås, kyckling i ugn med smör och dragon. schnitzel på fläsk, kalv eller kyckling. Vegetariska milda rätter och småplock, inlagda grönsaker som oliver, tomater och kapris. Pizzor, pajer med svamp och rökt skinka. Te Muna Road vingården ligger i Martinborough, längst ned på nordön. Klimatet är likt Bourgogne. Vingården är indelad i två terrasser, där den övre terrassen med sin steniga lerjord är perfekt anpassad för att odla pinot noir.

Te Muna betyder hemlig plats. Vingården planterades 1989. Jordmånen är stenig och kalkhaltig och ligger intill Huangaru River. 15 % av vinet har jäst med sina stjälkar och vinet har legat 10 månader på 22 % ny fransk ek. Julian Grounds är ny vinmakare och en ny stjärna som närmast kommer från Margaret River, Australien. Livets Goda ger denna årgång 93 poäng!

Craggy Range Te Muna Pinot Noir 2018 kostar 269 kronor och har artikelnummer 92192. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.

 

Craggy Range Gimblett Gravels Syrah 2018

Klassisk, kallodlad syrah med doft av rosor, viol och svartpeppar. Smaken är kryddig med blåbär, viol, körsbär och mörka plommon samt kryddighet. Passar till rätter av lamm- och nötkött. Vingården heter Gimblett Gravels och ligger i Hawkes Bay på nordön. Klimatet är likt Bordeaux. Vinstockarna är planterade på den stenigaste delen av vingården och det är en klon av syrah som kom till Nya Zealand på 1840-talet. Alla druvor är avstjälkade och vinet har lagrats på 25% nya barriquer i 16 månader. Livets Goda ger även detta vin 93 poäng!

Craggy Range Gimglett Gravels Syrah 2018 kostar 279 kronor och har artikelnummer 92231. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.

 

Aalto PS 2018

Förförisk mörkfruktig doft med toner av muskotnöt, cigarr och lakritsrot. Komplex smak av björnbär, blåbär och mörk, dyr choklad. Tanninerna är högst närvarande men silkiga och eleganta. Ett välstrukturerat elegant vin med mineraltoner som visar sig i den långa avslutningen. Dekantera gärna om du inte kan vänta några år. Drick till charkuterier, ugnsbakat lamm med krämiga tillbehör. Grillad flankstek med puré på palsternacka och grillade grönsaker samt vad helst som du känner för på samma tema.

Bodegas Aalto startades 1999 av bl.a. Mariano García som tidigare var vinmakare under 30 år på Vega Sicilia. Idag är Antonio Morales vinmakare medan Mariano tagit över rollen som tecnical director.Allt är handskördat, avstjälkat, vildjäst och gravitationsstyrt. Man arbetar efter ekologiska principer men är inte certifierade. 2018 var ett mera normalt år än 2017 som hade både frost och torka. Guia Penin rankar 2018 generellt sett, som ett mycket bra år i Ribera del Duero. Den lokala klonen tinto fino av tempranillo, handskördas från 60-80 år gamla stockar. Frukten till detta vin kommer från de bästa vingårdslägena (pagos) i 9 olika byar. Vinet genomgår malolaktisk jäsning i nya fat och har sedan lagrats under 19 månader i enbart nya franska ekfat.

Aalto PS 2018 kostar 919 kronor och har artikelnummer 95217. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.

 

Aalto Magnumlåda 2018

Om du gillar Aalto och inte lyckades komma över någon flaska när vi släppte den i december, så har du chansen att köpa samma årgång på magnum. Eller varför inte lägga ned någon magnum också. Den fantastiska årgången 2018 är ett vin för källaren! Kanske en trevlig present för någon jubilar? Vinet består av 100% tempranillo från 40-80 år gamla stockar och kommer från sex olika vingårdar i Burgos och tre i Valladolid.

Aalto Magnumlåda 2018 kostar 969 kronor och har artikelnummer 95285. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.

 

Matanzas Creek Sonoma Coast Chardonnay 2019

En snyggt fatad chardonnay tillhör det mest användbara när det gäller matchning med härlig mat som passar året runt. Gjort på druvor från specifika delar av olika vingårdar i Sonoma County, vildjäst i 16% nya franska ekfat, resten äldre.
Med ljuvliga dofter av rostade nötter, vaniljstång och tropiska frukter sätter den igång fantasin. Detta återfinns i smaken med färsk ananas, mango, persikor och nötter. Samtidigt finns en modern slankhet, hög syra och fin nerv.

Väck din inre Mästerkock till liv och sätt igång; Parmesanstinn svamprisotto, Caesarsallad antingen med grillade jätteräkor eller klassiskt med kyckling. Pizza bianca med extra Comté. Knäckiga lagrade ostar och chark. Råbiff med friterad lök, rostade hasselnötter och tryffel-majo. Smörstekt fisk med vitvinssås. Ugnsrostad kyckling, burgare, fläsksida i ugnen med fänkålssallad eller bara i ensamt majestät i en bourgognekupa med nötter och chips. Matanzas Creek Winery ligger några kilometer sydost om Santa Rosa. Vackert beläget i den del av Sonoma County som kallas Bennett Valley. Det hela började 1977 då vinmakaren Merry Edwards fick uppdraget att ta hand om etableringen av vineriet. Ägarna ville att hon skulle plantera chardonnay och för att göra en lång historia kort, så åkte hon till Dijon, via UC Davis och Harold Olmos. Där upptäckte hon hur stor skillnad det var mellan olika kloner av samma druva, innan detta hade slagit igenom i Kalifornien. Merry bestämde sig för att fortsätta forskningen hemma i Kalifornien och valde ut sju olika kloner av chardonnay som hon tog med sig hem till Matanzas Creek, där hon planterade dem. Parallellt med att producera sju årgångar för Matanzas, så skördade och tillverkade hon vin av vardera klon separat. Tillsammans med Harold Olmos, så höll Merry 1985 det första seminariet om kloners betydelse på UC Davis, grundat på det arbete som hon hade gjort på Matanzas Creek. Detta förändrade Kaliforniens vinindustri för alltid. Hon lämnade Matanzas Creek 1984 och David Ramey tog över. Marcia Torres Forno är sedan 2011 vinmakare på Matanzas Creek Winery.

Matanzas Creek Sonoma Coast Chardonnay 2019 kostar 239 kronor och har artikelnummer 90175. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.