Nyhet på Systembolaget

Dolcetto D'Alba från Curto Marco finns nu i butik hos Systembolaget

Curto Marco Dolcetto D’Alba 2017

Curto Marco och hans fru Adele började göra vin för 60 år sedan från 4 hektar vinodlingar i Annunziata, La Morra som ligger i hjärtat av Barolo regionen. Sedan några år tillbaka är dottern Nadia ansvarig vinmakare. Elio Altare är broder till Adele och sedan många år konsulterande vinmakare hos familjeföretaget Curto Marco. Vinet görs på 100% Dolcetto som plockas för hand. Jordmånen består av 55% lera, 30% sand och 15% kalksten. Vinet genomgår 3–4 dagars maceration och vildjäses. Efter en tid på ståltank buteljeras vinet utan vare sig filtrering eller klarning för att behålla den typiska karaktären från denna växtplats. Mättad doft av körsbär som nyanseras av lakrits, kryddor, läder och skogshallon.

Smaken är frisk och livligt fruktig och lämnar en behaglig eftersmak av körsbär. Passar bra till ljust kött och fågel, smårätter med inspiration från Italien både vegetariska och med chark. Ankbröst med körsbär och len polenta. Kalvkotlett med salvia och en krämig risotto. Pasta med svampar och olika ostar. Pizza, salamimackor med grillade grönsaker.

 

Vinet har artikelnummer 91702 och kostar 159 kronor, klicka “Här” för att se vilken butik som har vinet eller för att beställa det till en butik nära dig.