Nyhet på Systembolaget från Jean-Paul Brun

Nu finns Beaujolais blanc från JP Brun på systembolagets hyllor

Terres Dorees Beaujolais Blanc 2018

Domaine Terres Dorées startades 1979 av Jean Paul Brun, som är ägare och vinmakare på sin ca 19 hektar stora familjeegendom. Han håller till i byn Charnay, som ligger i södra Beaujolais, strax norr om Lyon. I Charnay består jordarna huvudsakligen av kalksten och området är känt som “de gyllene stenarnas region”. Jean Paul planterade vinstockarna till vinet här 1983. Vingården ligger 300 meter över havet och jordmånen är sandig, kalkrik lera. Vingården brukas ekologiskt och skördas för hand. Jean Paul är purist när det gäller själva vinmakandet, dvs han gör så lite som möjligt för att påverka själv. Druvorna avstjälkas och pressas därefter långsamt. Jäser därefter vid låg temperatur med sin egen jäst. Ingen chaptalisering. Regelbunden battonage och lagring på ståltank. Vinet genomgår malolaktisk jäsning.

 

Terres Dorees JeanPaul BrunJean-Paul använder inte längre höga, horisontella tankar att jäsa vinerna i, utan han har vertikala tankar som ger en ökad kontakt med jästfällningen och som ger ett mer komplext vin. Innan buteljering tillsätter Jean Paul minimala nivåer av svavel. Jean Paul skulle kunna buteljera sin chardonnay som Bourgogne blanc, som mycket av den chardonnay som odlas i Beaujolais buteljeras som, eftersom man är en del av Bourgogne. Men Jean Paul är med rätta stolt över sitt Beaujolais. Decanter beskriver vinet som ett ”Must try white”

 

Vinet har artikelnummer 93012 och kostar 179 kronor. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet eller för att beställa på Systembolagets hemsida!