Nya Viner i Butik 4 Februari

Nyheter på Systembolaget 4 februari

Michel Gassier Fleur De Syrah 2019

Norra Rhônskt, med en yppig doft och smak av björnbär, bacon, kanderade violer, söt lakrits, massor med svartpeppar och örter. Passar till rustika grytor med tomat, örter och lamm eller till allehanda burgare. Asiatiska mustiga rätter och det indiska köket. Vill ni ha vinet till ost, välj komjölksbaserade. Michel Gassier är fjärde generationen vinmakare och Costières de Nîmes är den sydligaste kommunen i Rhône. Denna syrah är inspirerad av norra Rhône och har jäst med 25% stjälkar och samjäst med 10% grenache. Vinet har vilat 9 månader på hälften fransk ek och hälften betongtankar. Vinet är ekologiskt certifierat.

Michel Gassier Fleur De Syrah 2019 kostar 149 kronor och har artikelnummer 94290. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.

 

Gosset Petite Douceur Rosé Extra Dry NV

En champagne man blir lycklig av och som verkligen förhöjer stunden❤ Ur glaset flödar bakade äpplen, jordgubbar, smultron och plommonpaj. Krämig mousse och livlig friskhet, fruktiga smaker, lika tydligt som mineralitet och kronan på verket, lyxig sötma.

Passar alla tider på dygnet men kanske extra bra som frukost eller brunch Champagne, även fin som aperitif på kvällen. Våfflor med färska bär och fluffig grädde, fruktfromager och cheesecakes med jordgubbar, aprikoser eller passionsfrukt. Luftiga desserter dekorerade och smaksatta med blommor- rosor i synnerhet. Vill man servera den till det savorösa registret är kryddig och het asiatisk mat att rekommendera och även anklever briocher/miniburgare. Denna Rosé Champagne består av 60% chardonnay och 40% pinot noir, varav 7% är stilla rött vin. Beteckningen extra dry har den fått då dosagen är 17 gram. Eftersom Gosset’s champagner inte genomgår någon malolaktisk jäsning, så balanseras sötman väl av den stringenta syran.

Gosset Petite Douceur Rosé Extra Dry NV kostar 599 kronor och har artikelnummer 94508. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.

 

Ojai Bien Nacido Chardonnay 2019

Fantastiskt rik doft av frukter, blommor, kryddor och bakverk! Citroner, aprikoser, mandariner, päron, lemon curd, kryddor, butter scotch, croissanter och saltat kallt nykärnat smör. Smaken är full av spänning mellan frukt och mineralitet. Snyggt fatad chardonnay är bland det mest användbara i matmatchningar. Passar till grillad fisk med brynt hollandaise. Gratinerade skaldjur med parmesan, croquetas, rökt skinka och gruyere. Ceasarsallad. Tonfisktartar med kapris. Kycklingburgare, wienerschnitzel, grillade kalvkotletter med salvia. Lufttorkad skinka, salami och knäckiga ostar, ja det går att hålla på hur länge som helst!

Ojai är ett litet samhälle sydost om Santa Barbara som uttalas ÅHAJ. Adam började redan 1984 att göra sitt eget vin och grundade Ojai tillsammans med sin fru Helen. Han är en nestor i Kalifornien och har varit mentor för många framstående vinmakare.

Vingården ligger i Santa Maria Valley i södra Kalifornien. Den har en historia som sträcker sig tillbaka till 1837, då den stora ranchen användes till att föda upp hästar, odla grödor samt till vintillverkning.

Adam har sedan 1991 köpt frukt från den del av vingården som kallas I Block. Hela druvklasar pressas. Vinet är fatjäst och har legat 11 månader på äldre barriquer. Vinet genomgår full malolaktisk jäsning. Adam svavlar inte sina vita viner förrän vid buteljering. Det ger en bättre mineralitet och bättre utveckling av vinet. 2019 var ett kallt år i södra Kalifornien och Adams chardonnayviner utvecklas väl i 10-20 år i kalla källare.

Ojai Bien Nacido Chardonnay 2019 kostar 299 kronor och har artikelnummer 90181. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.