Nya viner hos Systembolaget den 10 juni

Två nya viner från Divine finns nu i Systembolagets butiker

Kamara Nimbus Ritinitis 2020

Yppiga tropiska aromer, med en kådakaraktär som drar mer åt eukalyptus, grillad citron och ananas än tallbarr. Smaken är torr, frisk och rik med tropiska frukttoner och eukalyptus. Passar till smaker från Mellanöstern och Nordafrika. Tänk grillade grönsaker, falafel och bönröror med mynta, koriander och hetta. Ljust kött som kyckling eller stekt/halstrad tonfisk med olivolja och färska örter. Eller varför inte lagrad getost med lite lemoncurd. Hos familjen Kiotsoukis äter man gärna friterad fisk till. Sluttningarna vid Mygdonia i norra Grekland, nära Thessaloniki är den plats där familjen Kiotsoukis slog sig ner efter att ha emigrerat från Öst Romylia vid Svarta havet.  En längtan till naturen men också till en svunnen antik vinodlartradition gjorde valet av plats lätt. Här har man odlat vin sedan antiken men platsen och vinodlartraditionen övergavs med phylloxerans intåg. Redan från början så ville de odla på ett naturligt och traditionellt vis, med metoder som övergivits och till stor del fallit i glömska. Det var viktigt att föra traditionerna vidare. Assyrtikodruvorna till denna retsina skördas i mitten av september Efter skörd så får korgarna med druvorna vila i kylrum i 4 grader. Dagen efter så avstjälkas de och pressas varsamt. Musten får dra med skalen i öppna kar under 5-8 dagar. Speciella tygpåsar fyllda av kåda från berget Evia sänks ner i musten. Allt enligt gammal tradition och antikt recept. Där får de ligga och ge den speciella karaktären till vinet. De smakar av musten regelbundet och när den smakar Creme brulée så är det dags att pressa ut resten. Musten förs sedan över till ståltankar där den får ytterligare kontakt med kåda. Efter jäsning (ca 20 dagar) så får vinet vila på sin jästfällning i gamla använda ekfat under ca 2-2,5 månader.

 

Kamara Nimbus Ritinitis 2020 kostar 249 kronor och har artikelnummer 93597. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.

 

Domaine D’Ardhuy Ladoix Clos Des Chagnots 2019

Inbjudande doft av både syrliga körsbär och körsbär doppade i choklad, slånbär, hallon och tranbär. Doften kantas av dyrt te, kryddor, och höljs av en floral transparent slöja av lila blommor och vita milda rosor. Smaken är intensiv, rent av kaxig för att var en pinot och all härlig röd frukt flödar fram och avslutas snärtigt med den blåa. Vinet är härligt till vilt för det har struktur att backa upp mycket karaktär men även finess och elegans att serveras till fågel, kalv och iberico. Det vackra 1800-tals huset och vineriet ligger i Corgoloin, precis på gränsen mellan Côte de Nuits och Côte de Beaune omgärdat av en vingård, Clos des Langres. Mellan 2012-2017 har D’Ardhuy varit den tredje störst eko- och demetercertifierade producenten i Bourgogne. D’Ardhuy har ett helt nytt team med Vincent Bottreau som chef och vinmakare. Han har valt att bland annat göra en hel del omplanteringar, som gör att ny demetercertifiering blir möjlig först 2025. Vincent rör om överallt; i vingårdarna är det optimerade rötter och kloner för växtplatserna, i källaren finns det nu fat från 6-7 tunnbindare istället för bara en. Faten behandlas med hett vatten under högt tryck för att minska tanninernas inverkan och han extraherar inte i närheten av lika mycket som sin företrädare. 2019 var ett fantastiskt år i Bourgogne. Kallare än 2018 och lägre skördeuttag. D’Ardhuy bytte också ut en stor del av faten till detta år vilket vinerna har vunnit på. Vingårdarna runt denna Clos omgärdas delvis av ekar. Jordmånen är väldränerad kalksten med lera som möjliggör tidigare mognad av druvorna. Denna monopolvingård ägs av egendomen och stockarnas snittålder är 35 år. Den ligger i nederkanten av Corton-kullen.

 

Domaine D’Ardhuy Ladoix Clos Des Chagnots 2019 kostar 319 kronor och har artikelnummer 93998. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.