Ny cider i butik 3 mars

Ny cider från Divine finns nu hos Systembolaget

Brevoine Poiré De Normandie

1989 beslutade Michel Bréavoine och hans fru Caroline att utveckla en ciderverksamhet i Coudray-Rabut. Beläget vid porten av L’Eveque, i hjärtat av Pays d’Auge. Idag sträcker sig gården över mer än 45 hektar med egna fruktträdgårdar som ligger precis i närheten av destilleriet och produktionsplatsen. Man använder sig bland annat av äppelsorter som Domaine, Bedan, Avrolles och Frequin Rouge och päronsorten Plant de blanc. Det är än idag ett familjeföretag. Sedan den talangfulle ciderproducenten Edouard Le Cain började arbeta hos familjen Brevoine, har produkterna fått än mer dynamik och stringens. Edouard var tidigare nattklubbs-chef inne i den närbelägna staden Trouville-Sur-Mer. (Frankrikes ”Båstad”) Edouard är gift med Michel och Carolines dotter och en ny generation fyller nu det vackra ciderhuset. Familjen tillverkar äpple och päronjuice, Calvados, äppelcider, pommeau och som i detta fall, en klassisk päroncider. Poiré de Normandie.

Tillverkning:

Päron av den klassiska sorten Plant de blanc skördas runt oktober-november, tvättas och krossas. De krossade päronen pressas sedan till en must. Musten får jäsa i betongtankar utomhus på gården. Endast naturlig jäst. Den färdiga Poiren vilar sedan på ståltankar fram till buteljering. Ingen klarning eller filtrering utan sediment faller naturligt ner till botten och den klara cidern dras av. Den buteljeras i klassiska gröna flaskor med champagnekork.

Doft och Smak:

Uttrycket är lätt, friskt och läskande, en somrig doft med inslag av nybakad päronkaka, mandelblom, honung, fläder och limezest. Fruktig och generös med lång eftersmak.

 

Brevoine Poiré De Normandie kostar 79 kronor och har artikelnummer 13039. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.