Nu finns Felton Road på Systembolaget

Fredag den 1 Februari släpps två viner från Felton Road på Systembolaget!

Felton Road

Nigel Greening är mannen bakom Felton Road som sålde sin reklambyrå och flyttade till Nya Zeeland. Man certifierades 2010 för biodynamisk odling via Demeter. När man frågar dem varför de gått över till biodynamisk odling så säger de att de helt enkelt ville bli bättre. Och de har inte haft några problem med skadedjur. Det har snarast varit mera problem att hitta getterna som gödslar vingårdarna.

All skörd sker för hand. Vinmakare är Blair Walter och han började redan 1996 på Felton. Han har tidigare arbetat i Oregon och på Dujac.

Det finns fyra delregioner i Central Otago: Cromwell Basin (störst), Wanaka, Gibbston och Alexandra. Under Cromwell Basin finns det ett antal delregioner: De viktigast är Bannockburn och Bendigo. Felton Roads vingårdar ligger i Bannockburn. Området har ett semikontinentalt klimat som bara finns här på Nya Zealand. Vingårdarna ligger på en altitud av 200-335 meter, omgivna av 2000 meter höga berg.

Den första kommersiella årgången av Felton Road var 1997. All frukt kommer från egna vingårdar. Bannockburn kommer från deras fyra vingårdar Elms, Cornish Point, MacMuir och Calvert. Klonerna är ”the usual suspects” på Nya Zeeland dvs. mycket Abel som är en klon som sägs vara stulen från La Tâche av Malcolm Abel i mitten på 70-talet. Sticklingarna hittades av tullen gömda i Malcolms gummistövlar. Av den anledningen kallas klonen även för gummistövelklonen. Som tur var jobbade Malcolm för tullen så man tog väl hand om den och efter ett tag i karantän blev den kommersiellt tillgänglig.

 

 

Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2017

Vinmakandet är minimalistiskt. Druvjuicen går ned i jäskaren via gravitation och pumpas inte. Bären jäses hela och detta år med 21 % stjälkar. Blair vill ha lite stjälkar i vinerna då han annars tycker att frukt från Central Otago blir för enkel i sin smak. 22 % ny fransk ek som fått torka i 3 år. Det senare minskar smaken av ny ek. Vinet har legat 13 månader på eken. Man började skörda den 29 mars och skörden var bärgad inom loppet av en vecka. 2017 är en liten och mycket bra skörd.

Vinet har artikelnummer 99379 och kostar 419 kronor, klicka “Här” för att se vilken butik som har vinet.

 

Felton Road Bannockburn Chardonnay 2017

Druvorna kommer från Elms och Cornish Point vingårdarna och skördades i slutet av mars tills i början på april. Förutom den på Nya Zeeland vanliga Mendoza klonen så finns här även klonerna B95, B548 och UCD6. Man har pressat hela klasar och merparten av vinet har jäst i äldre franska ekfat. Vinet har genomgått en naturlig och långsam malolaktisk jäsning. Vinet har legat 12 månader på sin jästfällning. Blair är försiktig med battonagen eftersom han inte vill göra en fet Chardonnay. Han vill ha citrus och mineralkaraktär på vinet. Smakmässigt stenfrukter, citrus, mandel och massor med mineraler. All frukt skördades under en vecka med start den 29 mars.

Vinet har artikelnummer 99281 och kostar 315 kronor, klicka “Här” för att se vilken butik som har vinet.