Nu är Aalto tillbaka hos Systembolaget!

Nu finns Bodegas Aalto i Systembolagets butiker, både Aalto och Aalto PS

Bodegas Aalto gör två viner varav båda nu kommer att finnas på Systembolaget fredag den 16:e november!

 

Aalto är ett samarbete mellan Mariano Garcia som var vinmakare på Vega Sicilia i 30 år och Javier Zaccagnini. Första årgången som vinifierades i det nya vineriet var 2005. Alla förflyttningar av druvor och must sker med hjälp av gravitation. Mariano Garcia var under 30 år vinmakare på Vega Sicilia. Javier var chef för Consejo Regulador i Ribera del Duero mellan 1992 och 1998. Med finansiell hjälp av många spanska vinentusiaster så köpte de 32 hektar av den bästa vinmarken i Ribera Del Duero. Idag äger man 43 hektar vingårdar i de bästa områdena och en del av stockarna är 100 år gamla. Tinta Fino är den klon av Tempranillo som är planterad i Ribera del Duero. Man tar in druvorna i översta planet och sedan fortsätter processen nedåt i byggnaden, våning för våning, tills man längst ned kommer till källaren där ekfaten lagras. Ribera del Duero har gamla traditioner av vinmakande. I det här fallet är det inte bara romarna utan redan de gamla fenicierna som visade spanjorerna hur de skulle bruka jorden och tillverka vin. När sedan romarna kom dit så tog det rejäl fart med vintillverkningen. När morerna invaderade Spanien så lärde de dem hur de skulle konstbevattna. När de kristna riddarna började att invadera norra Spanien hade de den spanska kyrkans välsignelse, där vinet hade en viktig betydelse för deras sakrala ritualer. Aalto gör som sagt två viner läs mer om de nedan.

 

Aalto 2016

Aalto har en intensiv djup doft av skogsbär, vanilj, pomerans och cederträ. Koncentrerad smak av skogsbär, blåbär, mörk choklad och även lite apelsinskal. Stabila men välintegrerade tanniner ger vinet struktur. Lång avslutning. Vinet passar till smakrik nyanserad mat. Lamm, nöt och vilt, stekt och grillat och gärna arbetade feta såser gjorda från grunden! Spanska charkuterier och ostar. Druvorna handskördades i små korgar mellan 20 september och 6 oktober från vingårdar med 50-80 år gamla vinrankor. Alla 9 vingårdar är indelade i block som vinifieras separat innan de slutligen blandas för att skapa det perfekta vinet. Vinet vildjäses och har vilat i amerikanska och franska ekfat under 16 månader. 50% av faten är nya, resten är mellan 1-3 år gamla. Vinet har artikelnr. 95261 och kostar 389 kronor.

 

Aalto PS 2016

Förförisk mörkfruktig doft med toner av muskotnöt, cigarr och lakritsrot. Generöst komplex smak av björnbär, blåbär och mörk dyr choklad från faten. Tanninerna är högst närvarande men silkiga och eleganta. Ett välstrukturerat elegant vin med mineraltoner som visar sig i den långa avslutningen. Dekantera gärna innan servering. Vinet passar till charkuterier, ugnsbakat lamm med krämiga tillbehör. Grillad flankstek med puré på palsternacka och grillade grönsaker. PS är Aaltos prestigevin där frukten kommer från de delar av vingårdarna som uppvisar bäst kvalitet just det året. Rankorna är 60-90 år gamla och frukten handskördas i små 15 kilos-korgar. Efter en rigorös sortering jäses druvorna (separerade efter vingård) 100% avstjälkade för att sedan gå igenom malolaktisk jäsning som efterföljs av 19 månader i nya franska ekfat. Vinet har artikelnr. 95178 och kostar 839 kronor.