Terres Dorees L´Ancien 2020
Vi delar med oss av en beskrivning som vi tyckte var så fin: “Torkade rosor, solvarma jordgubbar, viol, syrliga skogsbär och vårkänslor. Charmig Beaujolais som biter till och framför allt vill ha ett bett i vårkycklingen. Behöver jag nämna Bourgognekupor och sval temperatur?” ( Sofia Ander, Din Vinguide ). Domaine Terres Dorées startades 1979 av Jean Paul Brun , som är ägare och vinmakare på den ca 19 hektar stora familjeegendomen. Han håller till i byn Charney där jordarna huvudsakligen består av kalksten och området är känt som “de gyllene stenarnas region”. Han brukar jordarna ekologiskt sedan ca 10 år tillbaka. När det gäller vinmakandet så är han purist, dvs minimal påverkan är det som gäller. Hans viner är vildjästa. Han tycker inte om att chaptalisera och druvorna plockas för hand och avstjälkas. Jean Paul använder minimalt med svavel. Frukten kommer från äldre stockar som är omkring 80 år gamla. Vinet är lagrat i både större ekfat och cementtank.
Terres Dorees L´Ancien 2020 kostar 169 kronor och har artikelnummer 94400. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.
Terres Dorees Fleurie 2020
Gnistrande doft av hallon, viol, granatäpple, rosenblad och örter. Smaken är mjukt hallonfruktig med zingiga toner av granatäpple och i eftersmaken, dekorativt utstrött, kommer blommorna. Passar till småvilt, vilda som tama fåglar, glada grisar med rotselleripuré, karmeliserade äpplen och lök. Potatisgratäng och sallad eller grönkål i så fall sprinkla med granatäppelkärnor. Passar även bra till krämiga milda ostar och pajer. Jean Paul Brun äger 6 ha i Cru Beaujolais Fleurie, en lieu-dit som heter Grill Midi och liknar en amfiteater med sydlig exponering. Jordmånen är sandblandad, söndervittrad granit över massiv granit. Fleurie är en av de 10 cru-klassificerade byarna i Beaujolais. Jean-Pauls vingård ligger på 250 meters höjd. Snittåldern på stockarna är 45 år.
Terres Dorees Fleurie 2020 kostar 229 kronor och har artikelnummer 94399. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.
Terres Dorees Morgon Côte Du Py Javernières 2020
Höga toner av svarta körsbär, blå plommon och slånbär, följt av kryddor, lakrits och mörk choklad. Passar till Boeuf Bourguignon, lammstek, sadel eller lägg med örter och ugnsrostade morötter, lökar och paprikor. Kalv och småvilt. Ugnsstekt kalkon med gräddstuvadsvamp. Krämiga ostar. Från ett område med mer lera än hans vanliga Morgon. Côte du Py delen sluttar mot sydost och ger kraftfulla, tanninrika viner som lämpar sig för lång lagring. Côte de Py är den bästa delen av Morgon och Javernières är den bästa delen av Côte du Py. Vinet har lagrats på äldre ek.
Terres Dorees Morgon Côte Du Py Javernières 2020 kostar 249 kronor och har artikelnummer 94398. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.
Casa Emma Harenae 2019
Svart sval frukt som stolt skrider fram, körsbär, slånbär mullbär och svarta vinbär. I salen sitter redan lila blommor, rosmarin, salvia och kakao. De välkomnas även av barr och ädelträ. Passar superbra till råbiff, vaktel fylld med selleri, äpplen, lök och rökt skinka, kalvkotletter med salvia, bistecca alla fiorentina, salsiccia med tomat och gnocchi, läckra bönraguer med grönsaker och färska örter, krämiga ostar och chark. Marco Salvadori som är vinmakare, började sitt arbete på Casa Emma 2012. Han införde genast ekologiska metoder, samt tillät gäss att ströva fritt mellan rankorna, för att äta det gräs man ville bli av med. På så sätt minskar behovet av tunga maskiner i vingården. Vidare används extrakt från sjögräs för att stärka vinrankornas motståndskraft. Harenae 2019 görs på 100% sangiovese från äldre vinstockar. Druvorna tas från de högst belägna vingårdarna och skördas nästan övermogna. Vinet genomgår skalmaceration under 75 dagar i två 1000 liters amforor som till formen närmast kan liknas vid stora druvor. Vinet lagras sedan under ett år på amfororna och en ytterst liten del svavel tillsätts precis innan buteljering. ”Harenae” betyder sand på latin, därav namnet på vinet som är ekologiskt certifierat.
Casa Emma Harenae 2019 kostar 349 kronor och har artikelnummer 94337. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.
Bogle Old Vine Zinfandel 2019
Doft av mullbär, skogsbär och skogshallon med toner av kardemumma och vaniljstång. Passar till mustig mat, något söta, starka och även heta smaker t.ex. gryta med merguez (lammkorv) och apelsin. Pepparbiffar eller till vilträtter som ren eller hjort, gärna med något söta tillbehör. Grillat förstås och även till nötiga hårdostar och blåmögelost med nötter i honung. Familjen Bogle har varit jordbrukare i Clarksburg, Lodi sedan mitten av 1800-talet. Sex generationer Bogle har brukat jordarna här. Bogle är sustainable och certifierade för Lodi Green och California Rules Certified Green.
Bogle Old Vine Zinfandel 2019 kostar 179 kronor och har artikelnummer 95011. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.
Matanzas Creek Alexander Valley Chardonnay 2020
Med ljuvliga dofter av rostade nötter, vaniljstång och tropiska frukter för den oss tillbaka till svunna tiders chardonnay. I skön retrokänsla får vi färsk ananas, mango och macadamianötter. Väck din inre Mästerkock till liv och sätt igång; Parmesanstinn svamprisotto, Caesarsallad antingen med grillade jätteräkor eller klassiskt med kyckling. Pizza bianca med extra Comté. Knäckiga lagrade ostar och chark. Råbiff med friterad lök, rostade hasselnötter och tryffel-majo. Smörstekt fisk med vitvinssås. Ugnsrostad kyckling, burgare, fläsksida i ugnen med fänkålssallad eller bara i ensamt majestät i en bourgognekupa med nötter och chips. Matanzas Creek Winery ligger några kilometer sydost om Santa Rosa. Vackert beläget i den del av Sonoma County som kallas Bennett Valley. Det hela började 1977 då grundaren och vinmakaren Merry Edwards gjorde mycket av det grundläggande pionjärarbetet med att hitta rätt kloner. David Ramey gjorde entré som vinmakare 1984 med en lång rad viner som rankades över 90 poäng av den amerikanska vinpressen. Vinet lagrades 8 månader på 30% nya ekfat innan buteljering.
Matanzas Creek Alexander Valley Chardonnay 2020 kostar 239 kronor och har artikelnummer 90175. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.
Diatom Santa Barbara County Chardonnay 2020
Citroner, lemon curd , lemon meringue pie, vita persikor och saltmättad luft där Stilla havet möter sandstranden. Smaken är torr, fyllig och packad med frukt, du blir översköljd av citrus och stenfrukt som en stor våg. Samtidigt ligger mineraliteten och syran och drar som strömt vatten när vågen drar sig tillbaka. Passar till allt i fisk- och skaldjursväg. Rått, gravat, kallrökt, varmrökt, naturellt, stekt, grillat. Gärna med både friska och feta tillbehör, citruszest, Philadelphiaost eller Cream Fraiche. Ljust kött, kalvschnizel eller tonkatzu och vårkycklingar. Grillade persikor eller aprikoser med färskost och mynta. Greg Brewer, som är vinmakare, beskriver vinet som en paus i en konversation. Diatoms vinerna är nog lite som Greg är; fokuserade, precisa, intensiva och oförglömligt snygga! 2005 var den första årgången. Greg utövar här ett transparant vinmakande, med mål att göra vinerna så rena som möjligt från yttre påverkan. Allt för att inte störa uttrycket från platsen. Han använder sig av kallodlade druvor, bara ståltank, ingen malolaktisk jäsning. Vingårdarna till denna årgång är 3D från Sta. Rita Hills och Katherine’s från Santa Maria Valley. Greg Brewer blev Wine Maker of the Year 2020 hos Wine Enthusiast. Han är vinmakare och grundare av Brewer Clifton Winery.
Diatom Santa Barbara County Chardonnay 2020 kostar 299 kronor och har artikelnummer 94247. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.
Sybille Kuntz Kabinett Riesling 2019
Blå och sval som etiketten antyder, fruktigt frisk med citroner och skiffer. Smak av gula päron och citrus, med krämighet och mineraler. Vinet är fantastiskt till mat, feta fiskar, gravade eller rökta i olika temperaturer. Tryck i hettan, alger av olika slag och misu är magiskt ihop. Stora skaldjur eller små fina räkor, allt är gott. Sybille Kuntz tog över egendomen för ca 30 år sedan. Platsen är Lieser, en ”flodkrök uppströms från Bern-Kastel”. Hon har odlat ekologiskt sedan 1990 och blev Demeter Certifierad med årgången 2016. Sybille tar gärna över de sluttningar som andra vinmakare anser vara för svåra eller för ”oekonomiska” att arbeta med, hon vet att de ger de bästa rieslingvinerna. Druvorna kommer från vingårdsläget Lieser Schlossberg. Skörden sker senare än för Qualitätswein. Vinet genomgår en skalmaceration i sluten tank i 12 timmar. Vinet vildjäser i rostfria tankar. Sedan vilar det på sin jästfällning tills det filtreras på våren. Socker: 6,6 g/l, Syra: 7,3 g/l. Vinstockarna är 40–60 år gamla. 2019 var ett varmt är i Mosel och vinerna har en fantastisk lagringspotential.
Sybille Kuntz Kabinett Riesling 2019 kostar 229 kronor och har artikelnummer 94268. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.
Sybille Kuntz Orange Organic Riesling 2020
Fina orangea toner breder ut sig av havtorn, aprikoser, ugnsbakade aromatiska Bell de Boskoop äpplen, vitvinbärsgelé. Smaken är frisk, strukturerad och samtidigt fruktig. Vinet har mer strukturen av ett rött vin, aromer av ett dessertvin och friskhet som ett vitt. Tänk rött och mer klassiskt för lyckade smakkombinationer. Super med ankbröst med apelsin eller aprikoser, fågelpaté, serrano crisp eller Secreto Iberico grillat till perfektion med patatas bravas och grillade grönsaker. Undvik superheta, såser, tomat och asiatiska smaker som soya och misu och skaldjur. Ursprunget är Mosel, Lieser och fantastiska vingårdslägen som Niederberg Helden, men klassificeringen blir Deutscher wein. Druvorna skördas för hand, avstjälkas och alkoholjäsningen startar spontant. Vinet genomgår skalmaceration under sex veckor i öppna kar. Vinet lagras sedan sex månader på gamla och använda ekfat. Dessa tillverkades en gång i tiden av Sybilles far, som var tunnbindare. Vinet innehåller inget tillsatt svavel, men naturligt svavel ligger runt 18 mg/ l. Syra 5,9 g/ l och Socker 4,4 g/ l.
Sybille Kuntz Orange Organic Riesling 2020 kostar 289 kronor och har artikelnummer 94227. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.
Sybille Kuntz Spätlese Trocken Riesling 2019
Aprikoser, saffran och rosor flyter honungsvaxigt sakta fram. Mitt i allt det avslappnade poppar det upp lime-zest, citroner och gröna päron. Passar till forellrom, kaviar, kallrökt lax. Uttrycksfull mat från Kina med hetta, bönpasta, soya, sichuan peppar. Funkar bra med indisk eller thailändsk fiskgryta. Färska skaldjur, ceviche eller chark. Spätlese (“sen skörd”) plockas, som beteckningen indikerar, sent. Vanligtvis i slutet av oktober, med nivåer på 110 grader Oechsle. Druvorna kommer från Niederberg Helden, en särskild del av en vingård. (betecknad som Erste Lage). I dessa brant sluttande vingårdar växer gamla vinrankor (60–100 år), planterade i mitten av förra seklet, delvis oympade och odlade enl. biodynamiska principer. Druvorna har en lång mognadsfas och som vanligt håller Sybille ett lågt skördeuttag. För detta vin 25 hl/ ha. Hela jäsningsprocessen tar ca 6 till 8 veckor. Vinet vilar på sin jästfällning tills det filtreras på våren. socker: 7,7 g/l, Syra: 6,1 g/l.
Sybille Kuntz Spätlese Trocken Riesling 2019 kostar 319 kronor och har artikelnummer 94267. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.
Kamara Nimbus Russus 2019
Stor härlig doft av soldränkt sluttning med örter och annan växtlighet, avlöses av plommon, blåbär, lakritsrot och cigarr. Vinet är avslappnat och har medelintensitet i smaken. Skön struktur med sandiga tanniner och fräschör. Sluttningarna vid Mygdonia i norra Grekland, nära Thessaloniki är den plats där familjen Kiotsoukis slog sig ner, efter att ha emigrerat från Öst Romylia vid Svarta havet. En längtan till naturen men också till en svunnen antik vinodlartradition gjorde valet av platsen lätt. Här har man odlat vin sedan antiken men platsen och vinodlartraditionen övergavs med phylloxerans intåg. Men Dimitrios som idag är vinmakare, förstod platsens storhet och var bland de första att åter låta vinrankor breda ut sig över kullarna. Redan från början så ville de odla på ett naturligt och traditionellt vis, med metoder som övergivits och till stor del fallit i glömska. Det var viktigt att föra traditionerna vidare. Vingårdarna är planterade med assyrtiko, malagousia, roditis, syrah, merlot och xinomavro. Allt görs manuellt och man använder sig av biodynamiska preparat och kompost. Merlot- och syrahdruvorna skördas i början av september. De hela klasarna vilar i kyla över natten för att sedan avstjälkas. Druvorna åker sedan in i jästankar av stål. Processen liknar maceration carbonic med 6 tillfällen av “punch downs” per dag. Vinet jäser sedan spontant. Xinomavro skördas i mitten av oktober och vinifikationen är samma som för merlot och syrah. Nästa steg är att sammanföra de tre sorterna och föra över vinet till neutrala ekfat där det får vila i 12 månader.Vinet är biodynamiskt certifierat.
Kamara Nimbus Russus 2019 kostar 249 kronor och har artikelnummer 92901. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.