Mat och Vintips till helgen

Vi delar här ett inlägg från boxtoppen.se som rekommenderar vår goda box från McManis. Druva Petite Sirah, märkt med hållbart val av Systembolaget och certifierad sustainable by Lodi Rules. Smaklig måltid!

Nedan följer text och bild från boxtoppen.se som vi återger med glädje! Gå in och följ dem på boxtoppen.se och läs även livetsgoda.se!

 

“Helstekt fläskfilé i krämig grönpeppar- & Dijonsås, rostade tomater, lök & serranolindad färskpotatis.”

Helstekt fläskfilé i gräddig Dijon och grönpepparsås är svårt oemotståndligt och när vi serverar den med serranolindad färskpotatis så blir det ett till ett ljuvligt möte med den fylliga och fyndmärkta kaliforniern McManis Petite Sirah i årgång 2021!

( Klicka “Här” för att komma till Systembolagets hemsida och se artikeln. )

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

800 gram fläskfilé
Havssalt, svartpeppar, olivolja
Tomater på kvist
1 stor rödlök
1 gul lök
1 stjälkselleri
100–150 gram pancetta i skivor
Färskpotatis (ca 1 kg)

2 dl grädde
En skvätt vitt torrt vin
Drygt 2 msk torkade grönpeppar
2 vitlöksklyftor
1 skvätt cognac
Kalvbuljong, 1 msk
Dijonsenap, 2 msk
Salt, peppar, smör

Så gör du :

Börja med att låta grönpeppar blötläggas i cognac. Finhacka gul lök, vitlök och bladselleri. Fräs upp i smör och låt svettas. Låt grönpepparkornen rinna av och tillsätt till löken. Häll på vinet och puttra in innan kalvbuljong och grädde tillsätts samt Dijon. Låt såsen koka in och sätta sig.

Sätt ugnen på 175 C. Låt tomater samt rödlök gå färdig i ugnen, saltat och med ett stänk olivolja. Koka putsad färskpotatis i tre minuter i saltat vatten. Låt stå en stund innan vattnet får rinna av. Linda pancetta runt om potatisen och låt gå klart i ugnen. Räkna med 30 minuter. Stek fläskfilén hel i bit i smör, saltad och pepprad, och låt fin gyllene färg. Kör vidare i ugnen till en innertemperatur på 68 C, ta ut och låt stå några minuter innan du skivar upp, monterar med lök, tomat, potatis och sås.