Gosset Grande Reserve i butik den 2 december

Den 2 december finns Gosset Grande Reserve hos Systembolaget igen

Gosset Grande Reserve NV

Doften utmärks av vita blommor, gula äpplen, vita vinbär, brioche och lätt rostade mandlar, med en fin mineralitet. Smaker av äpple, citrus, färska fikon och briocher. Champagnen har en mineralton och en exotisk kryddighet av kardemumma och vaniljstång. Grande Réserve Brut passar som aperitif, till färska ostron och skaldjur. Sushi och sashimi, samt till exklusiva fågelrätter på vaktel eller rapphöna.

Gosset grundades 1584 av Pierre Gosset och är i och med detta det äldsta vinhuset i Champagne. I mer än 4 århundraden har man gjort vin. Man har bevarat stilen och känslan i vinmakandet sedan familjen Gosset började producera vin. Gossets rykte för högkvalitativa viner startar i vingården, de skördar nästan enbart från premier cru och grand cru vingårdar. Till skillnad från de flesta champagne producenter så undviker man malolaktisk jäsning, detta för att behålla fräschören från frukten och renheten i smaken. Gosset använder bara juice från den första och bästa pressningen av druvorna som sker direkt på plats i byarna där druvorna plockas. Sedan fraktas musten i kylda tankar i bil till Gosset. Varje vingård vinifieras för sig och samtliga Champagner från Gosset vilar minst i fyra år innan de säljs. Den gamla antika flaskan är bibehållen för att ytterligare lyfta fram den långa traditionen av kvalitet och för att särskilja sig från andra märken. Champagne Gosset har sedan förra året ett bi-odlings projekt i sin park i epernay. De startade redan för 10 år sedan ett samarbete med sin flaskleverantör för att minska vikten på deras ikoniska flaska. De har även ett samarbete med en organisation som stöttar och hjälper unga vuxna med särskilda behov. Flera av dem får jobba i trädgården hos Champagne Gosset samt göra lättare sysslor i källaren. En riktigt win-win med mycket omtanke, värme och många skratt.

Champagne Gosset bär utmärkelsen EPV, Entreprise du patrimoine Vivant. Tillsammans med märken som Chanel, Hermés, Cognac Frapin med flera så bär Champagne Gosset som ett av endast tre champagnehus ett signum och en kvalité som befäster ett riktigt franskt hantverk, ett hantverk värt att värna om och bevara för framtiden. Utmärkelsen delas ut av franska staten sedan 2006. The Entreprise du Patrimoine Vivant (EPV) label is a mark of recognition of the French State, put in place to reward French firms for the excellence of their traditional and industrial know-how. The EPV label: a synonym of French excellence!

Grande Reserve består av 45% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 10% Pinot Meunier. Champagnen har vilat minst 4 år på jästfällningen innan degorgering och man använder en liten dosage på 7 gram.

Vingårdarna brukas strikt biodynamiskt och får 95 points by Bob Campbell MW, The Real Review (Jan 2021)

Gosset Grande Reserve NV kostar 459 kronor och har artikelnummer 92131. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.