Fredag den 1:a Mars lanseras Pazo do Mars Expresiòn på Systembolaget

Treixadura från Pazo do Mar på Systembolaget

Lär känna en (het) doldis från Galicien! Största druvan i Ribeiro. En härlig personlighet, en kvalitetsdruva som bättrar på många viner på hela den iberiska västkusten. Nu får den skräddad med varsam hand, från Finca Torre el Olivar’s legendariska vingård, träda fram i Systembolagets sortiment. Helt vildjäst och Pazo do Mars stolthet.

 

Grupo Pazo do Mar grundades 2002 med 40 hektar egna vingårdar. Vin görs från tre olika områden i Galicien; Ribeiro, Rias Baixas och Monterrei.

Vineriet i Ribeiro heter Pazo do Mar och ligger i provinsen Ourense strax intill floden Miño. Härifrån kommer vinet Treixadura Expresiòn. Egendomen ”La Torre del Olivar” domineras av granit. Vinet består av 85% Treixadura, 10% Torrontes och 5% Godello.

Druvorna till detta vin skördas för hand och lagras på ståltank. Vinet dricks traditionellt ungt men har struktur och potential att utvecklas väl med lagring. Treixadura är en vit druva som finns både i Potugal ( Trajadura ) och i Galicien. Båda länderna hävdar att dess ursprung är deras land. Den är elegant och aromatisk och benämns ofta som juvelen i Ribeiro.

Inbjudande piggt vin med finstämd ton av exotiska frukter, persikor, vita vinbär, vita blommor och gröna örter. Smaken är lime-frisk och livlig och levererar frukt, mineralsälta och en ren läskande eftersmak. I mellanregistret hittar man frukterna och bär från doften.

Passar bra till rätt mycket, främst fisk, skaldjur och vegetariskt. Fiskkakor, crab cakes, grillad fisk med salsa verde eller pannstekt med en klassisk vitvinssås. Smögenräkor med majonnäs. Gott som aperitif och till småplock och färska ostar.

 

Vinet har artikelnummer 2142 och kostar 119 kronor och finns i butik hos Systembolaget.