Frapin Cognac 1995 i butik den 24 mars

Nu finns Frapin i butik hos Systembolaget

Frapin Cognac 1995

 

Klar och guldgul färg, med bärnstens nyanser. Fruktiga, delikata och mejslade toner. Apelsinskal och kanderad zest dominerar en underbar bukett av pepparkakor, torkade aprikoser och rostat äpple. Här finner vi även dofter av mogen aprikos, lakrits och kanderade frukter.  Samt ett register av rökta aromer, cigarrlåda, läder och rancio.

 

Familjen Frapin har bott i Grande Champagne, som ligger i sydvästra Frankrike, sedan 1270. I 21 generationer har de ägnat sig åt vinodling och sedermera åt framställning av cognac. Familjen har en rik historia. De har bland annat adlats och haft familjemedlemmar som varit ansvariga för mat och dryck på det franska hovet under François I. Man har varit apotekare för Solkungen Louis den XIV och fått sin lagerlokal designad av Gustave Eiffel. Man var först med att göra multi vintage blends. Man har haft sin Cognac ombord på Concorde och vunnit ”Best Spirit in the World” av ISC (som första Cognac).

 

Frapin förfogar över 300 Ha varav 240 är vingårdar, uteslutande i Grande Champagne som anses vara den förnämsta delen av Cognac. Jordmånen består av kalksten och krita och ger en finessrik Cognac, idealisk för lång lagring.  Frapin använder sig endast av egna druvor och 350 liters Limousinfat.

 

1995 var ett år med en varm och torr sommar. Denna årgång tillverkades enbart från Ugni Blanc. Från gamla rankor som är planterade i den västra delen av Frapins vingårdar. Läget här domineras av en krit- och lerjord och med den tydliga kalkrikedom som är typisk för regionen Grande Champagne. Denna årgång är destillerad på jästfällning. Årgången 1995 har vilat i Frapins fuktiga källare, vilket ger en tydlig mjukhet och rundhet. Denna sällsynta konjak ingår nu i Frapins haute couture-kollektion sk “Trésors du Château”.

 

Frapin Cognac 1995  kostar 1699 kronor och har artikelnummer 41390. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.