För dig som gillar Kalifornien och Saxum!

Nu har vi fått hem några få flaskor av ett antal av Justin Smiths prisade viner! Om du är intresserad av dessa rariteter, kontakta oss och gå med i Divine Club! Självklart kostar medlemsskapet ingenting och du får info om våra viner via nyhetsbrev samt inbjudningar till våra trevliga aktiviteter!

Saxums Justin Smith är fokuserad på att göra vin från blandningar av grenache, syrah och mataro från Willow Creekdistriktet i Paso Robles.
Jorden är rik på kalk, dagarna är soliga och brisen från Stilla havet kyler ner för att balansera det annars varma klimatet.
Justin är ägare och vinmakare. Han brukar jorden utan att använda kemiska gödnings- eller bekämpningsmedel. Skördeuttagen är låga och de gamla stockarna har djupa rötter så Justin behöver sällan bevattna. Om ni är intresserade av Saxums viner, så gå med i Divine Club. Kontakta gärna oss om du vill veta mer. Den lilla tilldelning som vi har fått och har hemma nu, är främst tillgänglig för restaurang och våra klubb-medlemmar.  
SAXUM JAMES BERRY VINEYARD 2017           1549 kr
Saxum James Berry, årgång 2007, var det första vinet från Paso Robles, som fick 100 poäng av Parker. Numera låter Justin grenachdruvorna ligga i betongägg för att få ett renare, mindre ekfatsdominerat och mer fokuserat vin. 
Denna årgång består av 55% grenache, 29% mataro, 13% syrah och 3% carignan.
Vinet har legat på en blanding av större ekfat (puncheons), betong och amforor. Alla druvor kommer från den äldsta delen av James Berry-vingården som kallas Rocket Block.
Ett aromatiskt, rent, kryddigt vin, med körsbär, hallon, rosmarin och salvia. 
SAXUM G2 2017                     1549 kr
Med årgång 2014 började Justin att köpa frukt från den här brant sluttande vingården. Den ägs av Bill Gibbs som också äger vingården Heart Stone som ligger sydväst om James Berry.
58% grenache, 20% mataro, 11% tannat, 8% graciano och 3% syrah.
Vinet är exotiskt med plommon och blodapelsin.
SAXUM BROKEN STONE 2017       1549 kr               
Broken Stone är det enda vinet som kommer från flera vingårdar. Det är ett syrahdominerat vin som tillbringar 18-20 månader i merparten nya franska 300 liters ekfat. Druvsammansättningen är 66% syrah, 16% grenache, 4% mataro och 14 % petite sirah. 75% av vinet har legat på ny ek och resten på betong.
Huvuddelen av frukten kommer från en del av James Berryvingården som planterades 1996.
Det här året har Justin dragit ned på andelen hela klasar.
Ett rökigt vin, med smak av mörk choklad, blåbär, apelsinskal, viol och vitpeppar.
SAXUM PADEREWSKI 2017    1549 kr          
Vingården ägs av paret Armstrong och ligger i Peachy Canyon och har fått sitt namn efter den förre ägaren, den polske pianisten Ignacy Jan Paderewski. Justin hjälpte de nya ägarna att plantera om vingården.
Vinet består av 43% syrah, 25% mataro, 10% zinfandel, 9% petite sirah, 9% tempranillo och 4% viognier.
Ett hedonistiskt vin, med smak av choklad, mörka bär, mogna persikor och lakrits.
SAXUM JAMES BERRY VINEYARD WHITE 2017     1549 kr
Ett nytt vin för Saxum. Roussanne har funnits planterad i vingården sen 1997. För att få ett aromatiskt lyft i vinet har Justin planterat grenache blanc i den delen som kallas Rocket Block.
Det är ett strukturerat vin; som en bit Bourgogne med en kalifornisk twist.
Vinet har legat 20 månader på merparten ny ek i storlekarna 320 och 600 liter.
En blandning av 55% grenache blanc, 32% roussanne. 8% chenin blanc och 5% petite manseng.
Vaxigheten i roussannen får ett lyft av citrustonerna från grenache blancen.
Ett koncentrerat, rikt vin med toner av karamelliserade mandariner, apelsinblommor och brioche.
SAXUM TERRY HOAGE 2017       1549 kr              
Vingården ägs av paret Hoage och Justin köper merparten av sin frukt från den äldsta delen av vingården som planterades 1994. Det är en vacker vingård, med en damm i mitten, som är full av trollsländor, därav etiketten.
Vingården är tätt planterad (1 x 1 meter) och vinstockarna är rotäkta.
Vinerna härifrån är alltid rödfruktiga med en bra struktur. Vinet får jäsa i öppna jäskar med sina stjälkar.
Vinet består av 59% grenache och 41% syrah från Estrella klonen.  Ett vin med körsbär, jordgubbar, lite teriyakibiff och mjuka tanniner.
Justin säger att han själv aldrig har slängt plommon på grillen, men att det förmodligen skulle smaka lite såhär.
SAXUM THE HEXE 2016    2195 kr
Hexe betyder två saker; att trolla eller helt enkelt en häxa. Justin tycker att båda betydelserna passar in på vinet, som är nytt i portföljen. Det kommer inte från en speciell vingård. Det är den tuffaste och mörkaste grenachen som Justin har i källaren. Den behöver 33 månader på stora fat och betongamforor.
Det är så kraftfullt att Justin inte använt så mycket stjälkar detta år.
Smakar som en Chateauneuf du Pape från La Crau gjord på gamla vinstockar.