Ett knippe härliga viner på Systembolaget 4 augusti

Den 4 augusti sparkar vi igång hösten, även om vi hoppas att sommaren dröjer sig kvar ett tag till. Vi släpper ett knippe härliga viner från olika hörn av världen.

99627 IL POGGIONE ROSSO DI MONTALCINO 2015  145 KR
 Familjen Franceschi var en av pionjärerna med att framställa Brunello-viner i slutet av 1800-talet. Egendomen fick namnet ”Tenuta Il Poggione” och ligger i Sant’ Angelo in Colle i sydvästra delen av Montalcino och består av 600 hektar varav 125 hektar vinodlingar. Med en produktion på över 500 000 flaskor varje år är de även en av de största i regionen. Nuvarande ägarna Leopoldo & Livia Franceschi tillämpar biologisk mångfald på egendomen med olika grödor, olivträd samt vilda djur som tillåts ströva fritt.
Vingårdarna ligger på 400 m ö h där de milda havsvindarna når upp och ger friska odlingar utan röta och mjöldagg. Tenuta Il Poggione reglerar skördeuttaget genom grönskörd. Vinstockarna har egen god vattenförsörjning och under varma perioder drabbas de inte av stress. Då som nu används endast 100% Sangiovese! Fabrizio Bindocci är vinmakare sedan 1974 och hyllas som en av de främsta traditionella vinmakarna i Montalcino och är även president i Brunellos Consorzio. Alessandro Bindocci är son till Fabrizio och arbetar jämsides med sin far som vinmakare.
Vinet jäser med sin naturliga jäst och nedtryckt skalmassa under 15 dagar vid 25-28 grader i ståltank. Malolaktisk jäsning sker även på ståltank, varefter 75% av vinet lagras i gamla franska 3000 och 5000 liters ekfat under 12 månader. Resterande del lagras under samma tid i mindre 350 liters ekfat varav 8% ny ek. Tenuta Il Poggione
99754 CRAGGY RANGE TE MUNA SAUVIGNON BLANC 2016  149 KR
Craggy Range är en av Nya Zeelands bästa producenter. Familjen Peabody äger och brukar jorden, både i Hawkes Bay och som här är fallet i Martinborough, längst ned på nordön. Vingården ligger på hög höjd, vilket gör att man skördar en vecka senare än de vingårdar som ligger på lägre höjd.
Te Muna betyder hemlig plats. Vingården är på 90 ha och planterades 1989. Den ligger intill Huangaru River.
Detta vin har jäst på en blandning av ståltank och merparten äldre barriquer. 15% har jäst som hela klasar. Vinet har sedan lagrats i 5 månader på merparten äldre barriquer.
2016 var ett varmt, torrt och utmärkt år.
Druvorna har vuxit på den nedre delen av vingården där det även finns kalksten i jorden som ger vinet en bra syra.
Vinet har en doft och smak av vita blommor, grapefrukt, nektariner och lime.
99388 TERRES DORÈES FLEURIE 2015   199 KR
Domaine Terres Dorées startades 1979 av Jean Paul Brun, som är ägare och vinmakare på sin ca 16 hektar stora familjeegendom. Han håller till i byn Charney, som ligger i södra Beaujolais, strax norr om Lyon. I Charney består jordarna huvudsakligen av kalksten och området är känt som “de gyllene stenarnas region”. Jean Paul äger även vingårdar i Côte de Brouilly, Morgon, Moulin a Vent och Fleurie, där jordarna mestadels består av granit. Han brukar jordarna ekologiskt sedan ca 10 år tillbaka.
När det gäller själva vinmakandet så är han purist, dvs han gör så lite som möjligt för att påverka själv. Hans viner är vildjästa. Han tycker inte om den nya stilen på beaujolais som smakar lite godis och är väldigt mörka som resultat av kolsyrejäsning och odlad specialjäst för området.
Han tycker inte om att chaptalisera och han filtrerar så lite som möjligt. Druvorna plockas för hand och avstjälkas. Därefter pigeages och maceration i mellan 4-6 veckor, beroende på vilken plats druvorna kommer från. Ingen kolsyrejäsning. M.a.o. traditionellt Burgundiskt vinmakande. Sedan får vinet lagras antingen i cementfat eller på ek, beroende på appellation och årgång. Jean Paul använder minimalt med svavel.
Detta kan han göra då han använder sig av den naturliga koldioxiden för att skydda vinet från oxidation.
Fleurie är en av de 10 cru klassifierade cru byarna i Beaujolais. Jean-Pauls vingård ligger på 250 meters höjd och jordmånen är granit och lera.
Snittåldern på stockarna är 45 år. Fleurie ligger bara på cement.
99405 TERRES DORÉES MOULIN A VENT 2015   199 KR
 
Detta vin ligger till skillnad från Fleurie på en blandning av 20% nya, mindre ekfat.
I övrigt är vinmakandet detsamma.
Jordmånen är granit med inslag av mangan. Snittåldern på stockarna är 50 år.
Då Jean-Paul oftast inte chaptaliserar sina viner så är alkoholhalten 12%.