Chateau de la Negly La Falaise 2015 på Systembolaget

Nu är det dags för La Falaise igen, lagom till grillsäsongen, eller för att spara i källaren, där den klarar sig fint länge. Vi har provat 10 år gamla som har varit lysande.

Artnr 92263 Chateau de la Negly La Falaise 2015 pris 220:-

Jean Paux- Rosset ärvde sitt vackra slott med havsutsikt för 20 år sedan. Vingården är 75 ha stor. Han bestämde sig då för att göra Chateau de la Negly till ett av de stora namnen i Languedoc Roussillon. Didier Lacreu är vinmakare och Bastien Paux-Roux är numera boss över vingårdarna som brukas sustainable.
Claude Gross är konsultande oenolog.
Vinet har följande druvsammansättning: 50% Grenache, 40 % Syrah och 10 % Mourvedre. Det har jäst i 45-60 dagar. Syrahvinet har lagrats på 300 liters franska fat i 12 månader varav hälften nya. De andra druvorna har legat på större fat för bättre integration av tanninerna.
Vinstockarna är i snitt 30 år gamla och vinet har varken filtrerats eller klarats.
Druvorna har vuxit på de södra sluttningarna av La Clape massivet.
Jordmånen är mycket stenig med kalkhaltig sandig lerjord.
Vinet har en doft av svarta vinbär, hallon, björnbär, choklad, fina rostade toner från faten, rått kött, kokos, tobak, tryffel och svarta oliver. Dessa toner följer med i smaken tillsammans med lakrits. Ge vinet ett par timmar på karaff om ni dricker det nu, annars så kan man som sagt spara detta länge och följa dess utveckling genom åren. Till grillat och mörka köttbitar, rotsaker, ratatouille och krämiga puréer. Lanserades 2017-06-09

Tack till Håkan Larsson, Allt om Vin för fin kritik.