Casa Emma Chianti Classico 2017, Lansering den 30/6

Nu lanserar vi årgång 2017 av Casa Emma Chianti Classico, Vinet har vilat 12 månader på ekfat och 3 månader på flaska innan försäljning. Vingården ligger på 420 m öh och jordmånen består till största delen av kalkhaltiga stenarter, lera och sten. Vinet hämtar inspiration från sin växtplats, toskansk aromatik av salvia, enbär och rosmarin. Vinamakare är talangfulla Marco Salvadori. Vinet har artikelnummer 9585401 och kostar 149 kronor.

I början av 1970-talet köpte familjen Bucalossi en egendom på 34 hektar av Emma Bizzarri (adelsdam från Florens). Till hennes ära och med respekt för traditionen i området skapades namnet Casa Emma. Nuvarande ägare är fru Fiorella Lepri.

Egendomen ligger 420 meter över havet och består huvudsakligen av 23 hektar vinodlingar i Castellina in Chianti och Barberino Val d’Elsa, 5 hektar botanisk park, 3 hektar olivodlingar samt omgärdande skogspartier som syresätter vinrankorna

Vingårdarna ligger vackert belägna likt en romersk amfiteater runt huvudbyggnaden. Här odlas Sangiovese men även merlot och en mindre del malvasia nera och canaiolo. Marco Salvadori är utbildad vinmakare samt agronom och började sitt arbete på Casa Emma 2012. Han införde genast ekologiska metoder samt tillät gäss ströva fritt mellan rankorna för att äta det gräs man ville bli av med. På så sätt minskar behovet av tunga maskiner i vingården. Vidare används extrakt från sjögräs för att stärka vinrankornas motståndskraft. Beroende på varje vingårds behov  av näring, så används antingen gödsel från ekologiska kor eller vegetariskt gödsel från grönsaker och gräs. Alla viner blir ekologiskt certifierade från och med årgång 2015.

Skörd / Vinifikation:
Vinet ligger sedan 12 månader på ekfat och 3 månader på flaska innan försäljning.
Vingården ligger på 420 m öh och jordmånen består till största delen av kalkhaltiga stenarter, lera och sten. Macceration i 15 dagar med skalkontakt sedan första jäsningen i temperaturkontrollerade ståltankar för att sedan jäsa en andra gång i franska barriquer 12 månader. Därefter lagras vinet på butelj i 3 månader innan säljstart.
Smakbeskrivning:
Vinet hämtar inspiration från sin växtplats, toskansk aromatik av salvia, enbär och rosmarin. Upphettad jord och grusväg blandar sig med rödaste körsbären du kan föreställa dig, italienska skogsbär och svala blommor.
Smaken är klassiskt stram med sina sandiga tanniner, lågmälda framtoning av örter, cypress och körsbärsfriska eleganta skiftningar som visar sig från start genom hela smakupplevelsen till eftersmaken.