Augusti 2021 Bordeaux i små partier hos Systembolaget

Vi ger lite extra uppmärksamhet till ett klassiskt vindistrikt; Bordeaux nu när hösten närmar sig och vi kan glädjas åt ett riktigt svampår!

De här klassiska vinerna är som gjorda för den härliga höstens kök, med alldeles färska rotfrukter, potatis och svamp. Gräddigt och grillat, med vinsås eller gratänger. Här kommer två nya lanseringar att testa nu och att lägga i källaren några år.

 

93660 CHATEAU LABÉGORCE 2018 479 kr

Mörk, intensiv färg, lätt balsamiska toner med generösa smaker av röda bär, plommon, vanilj och lakrits. Vinet består av 50% cabernet sauvignon, 44% merlot, 3% cabernet franc och 3% petite verdot. Vinet har lagrats 16 månader på franska ekfat, varav 45% nya.

Under franska revolutionen delades Château Labégorce upp i tre mindre egendomar: Labégorce Margaux, Labégorce Zédé och Labbé Gorsse de Gorsse. Château Labégorce köptes av familjen Perrodo 1989. Hubert Perrodo’s målsättning var att återförena de tre egendomarna till den ursprungliga egendomen Labégorce.

Idag ägs Château Labégorce av dottern Nathalie Perrodo och vinmakare är Claude Gros. Vinstockarna är i genomsnitt 30 år gamla och vissa är mer än 100 år gamla.

 

93661 CHATEAU ORMES DE PEZ 2018 449 KR

”Ormes” betyder alm på svenska och var en vanligt förekommande trädsort på egendomen fram till 1950-talet. ”Pez”, i sin tur, är namnet på den närliggande byn. Sedan 1940 ägs egendomen av familjen Cazes.

Jordmånen ”Garonne Gravel” är i huvudsak uppdelad i typerna grus, lera och sand. Cabernet sauvignon trivs bäst i grus, kvarts och runda stenar, medan merlot hittar sitt rätta uttryck i svalare, sandiga jordar. Vinstockarna är i genomsnitt 35 år gamla.

Årgång 2018 består av 41% cabernet sauvignon, 50% merlot, 7% cabernet franc samt 2% petit verdot.

I den nya och utmärkta boken, Inside Bordeaux av Jane Anson, skriver hon:
“One of the best values and most consistent estates in the whole Bordeaux”.

 

Glöm inte bort Chateau Charmail som finns i det ordinarie sortimentet på Systembolagets hyllor. Om det inte finns i just din butik, så kan du be dem att beställa hem.

Just nu finns årgång 2017 på hyllorna, artnr 2843 och priset är 239:-

Klassisk bordeaux, rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, örter, kryddor och mörk choklad.