Blankbottle på Systembolaget

Fredag den 22 mars lanserar Divine "Nothing To Declare" från Blankbottle på Systembolaget!

Blankbottle Nothing To Declare 2016Nothing To Declare 2016

 

Blankbottle är ett vineri i Sydafrika som ligger i Somerset West i Stellenbosch sydöst om Kapstaden och som startades och drivs av vinmakaren Pieter Walser. Han äger inga vingårdar, utan köper frukt från de odlare som han tycker matchar hans syn på kvalitet. Han kallar sitt vineri för Blankbottle då han anser att kläderna inte gör mannen och att man därför inte skall bedöma hans viner efter etiketten utan efter vad som finns i flaskan.

Historien bakom detta vinet är från den tiden då visa vinstockar inte fanns i Sydafrika och följaktligen smugglades in av passionerade vinmakare som varit utomlands och druckit goda viner. När de kom till Sydafrika så hade de sticklingar under kläderna och gick i tullen på ”Nothing To Declare”. Etiketten är en kritmålning av en stickling som tejpats på ett ben som Pieter gjorde på ett fat.

Alla druvor skördas manuellt, vinet är vildjäst och har legat 12 månader på sin jästfällning på gamla ekfat. Druvsammansättningen är 17% Roussanne, 14% Marsanne, 10,3% Viognier, 10,3% Fernao Pires, 10,3% Grenache Gris, 10,3% Clairette Blanche, 10,3% Viura, 9,5% Grenache Blanc och 8% Chenin Blanc.

Vinet har en doft och smak av apelsiner, citroner och lakrits. Passar till grillade skaldjur med mangosallad. Naturella krabbor eller friterade med tillbehör och influenser från Thailand/Vietnam eller Korea. Smakrika fiskrätter, fågel och ljust kött. Klockren till vegetariskt och veganska uttrycksfulla rätter.

 

Vinet har artikelnummer 99312 och kostar 199 kronor, klicka “Här” för att se vilken butik som har vinet eller för att beställa vinet hos Systembolaget till just din butik.