Blankbottle och Kamara nu i butik

Två viner från Divine finns nu på Systembolaget

Blankbottle Oppie – Koppie 2017

Blankbottle är ett vineri i Sydafrika som ligger i Somerset West i Stellenbosch sydöst om Kapstaden och som startades och drivs av vinmakaren Pieter Walser. Han äger inga vingårdar, utan köper frukt från de odlare som han tycker matchar hans syn på kvalitet. Han kallar sitt vineri för Blankbottle då han anser att kläderna inte gör mannen och att man därför inte skall bedöma hans viner efter etiketten, utan efter vad som finns i flaskan. Han gör alla sina etiketter själv sedan många år tillbaka. Detta vins historia går tillbaka till år 2014, när Pieter gick omkring i en vingård i Voor-Pardeberg, som odlas ekologiskt. Han plockade upp ett antal druvor, avstjälkade dem och käkade upp dem. Sen åt han upp stjälkarna också. Ren PEPPAR. Vinets namn kommer från vad odlaren kallar vingården. 95% Shiraz kommer från små vingårdar i Swartland och 5% Cinsault från små vingårdar i Breederskloof. Vinet fottrampas och jäser med 80% hela klasar, jäsningen startar spontant. Vinet pressas sedan efter fyra veckor. Det färdiga vinet vilar sedan i 12 månader på franska delvis använda 225 liters barriquer. Pieter gör idag alla etiketter själv.

 

Blankbottle Oppie – Koppie 2017 kostar 299 kronor och har artikelnummer 90399. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.

 

Kamara Nimbus Ritinitis 2018

Sluttningarna vid Mygdonia i norra Grekland, nära Thessaloniki är den plats där familjen Kiotsoukis slog sig ner efter att ha emigrerat från Öst Romylia vid Svarta havet.  En längtan till naturen men också till en svunnen antik vinodlartradition gjorde valet av platsen lätt. Här har man odlat vin sedan antiken men platsen och vinodlartraditionen övergavs med phylloxerans intåg. Men Dimitrios som idag är vinmakare och hans familj förstod platsens storhet och var bland de första att åter låta vinrankor breda ut sig över kullarna. Redan från början så ville de odla på ett naturligt och traditionellt vis, med metoder som övergivits och till stor del fallit i glömska. Det var viktigt att föra traditionerna vidare. Assyrtiko druvorna till denna retsina skördas i mitten av september Efter skörd så får korgarna med druvorna vila i kylrum i 4 grader, dagen efter så avstjälkas de och pressas varsamt. Musten får dra med skalen i öppna kar under 5-8 dagar.  Speciella tygpåsar fyllda av kåda från berget Evia sänkes ner i musten. Allt enligt gammal tradition och antikt recept. Där får de ligga och ge den speciella karaktären till vinet. De smakar av musten regelbundet och när den smakar Creme brulée så är det dags att pressa ut den resterande musten. Musten förs sedan över till ståltankar där den får ytterligare kontakt med kåda. Efter jäsning (ca 20 dagar) så får vinet vila på sin jästfällning i gamla använda ekfat under ca 2-2,5 månad.

Kamara Nimbus Ritinitis 2018  kostar 239 kronor och har artikelnummer 92512. Klicka “Här” för att se vilka Systembolagsbutiker som har vinet.